Piwko…

This topic contains odpowiedzi, has głosów, and was last updated by Avatar of  Comrade Dislav Comrade Dislav 6 lat, 3 miesięcy temu.

  • Autor
    Posty
  • #101230
    Avatar of  Comrade Dislav
    Comrade Dislav
    Participant

    Marcin – to prawda – produkcja np. Żubra wygląda następująco – mamy pojemnik – wsypujemy proszek, zelewamy wodą, odczekujemy 24h, mamy “piwo”.

    Ja obstaję przy browarach takich jak Kormoran, Ciechan – Miłosław mi nie przypadł do gustu – zajeżdżał mi czymś chemicznym :/ (nie fermentacja – czuć było jakby płynem do naczyń).

    Inne alkohole? Bimber! :D Produkcji domowej trunki są najlepsze i jeśli ktoś wie jak to robić to są dużo mniej szkodliwe od tych masówek z alkoholem metylowym :/

    #101236
    Avatar of  Jadek
    Jadek
    Participant

    Typowe masówki, których nie znoszę: tatry, harnasia, żubra, tyskiego i tych wszystkich z dolnej półki typu książ itd.
    Typowe masówki, które lubię: żywiec, perła, łomża
    Z tych, które lubię i są mniej popularne to kormoran i miłosław

    #101268
    Avatar of  Maczos
    Maczos
    Participant

    Comrade to podziel się z nami swoją recepturą na dobry – Zdrowy! bimber. Mocniejsze alkohole sklepowe juz mi się przepiły, a bimbru nie miałem przyjemności jeszcze zakosztować.

    #101276
    Avatar of  Comrade Dislav
    Comrade Dislav
    Participant

    Ja sam nie produkuję – receptura starszyzny mojej rodziny – ja tylko noszę baniaki za domowego seniora bo po 80 roku życia trzeba pomagać :)

    Co wiem z pewnością – używa do nalewek głównie owoców, które rosną u nas w niewielkim sadzie, takich jak:
    -Agrest
    -Aronia
    -Białe Porzeczki
    -Czerwone Porzeczki
    -Czarne Porzeczki
    -Pigwa

    Co do samego alkoholu to wspomina, że zawsze odlewa 2x więcej metylu, który się zbiera (asekuracyjnie) niż to się niby powinno robić aby mieć pewność, że nie będzie szkodliwy.

Zobacz 4 posty - 16 do 19 (z 19 wszystkich)

You must be logged in to reply to this topic.

Jak pisać na forum?

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarski od 2004 roku.