Kukurydza w miodzie

This topic contains odpowiedzi, has głosów, and was last updated by Avatar of  Mariusz Mariusz 3 lat, 4 miesięcy temu.

  • Autor
    Posty
  • #5544
    Avatar of  Junior Diaz
    Junior Diaz
    Participant

    Mam pytanie, chodzi mi głównie o przynęte na karpia, ale to tyczy się chyba tez innych ryb. Czy dodanie cukru waniliowego do kukurydzy w miodzie polepszyłoby wg Was brania?

    #100912
    Avatar of  Marek Konrasiuk
    Marek Konrasiuk
    Participant

    Tak. Karpiowate uwielbiają słodkie smaki. Ja do zwykłej kukurydzy dorzucam zawsze trochę miodu. A robię to tak:
    - rozpuszczam miód w letniej wodzie – ale wody mało, tak żeby miód po prostu był bardziej wodnisty, ale dalej gęsty,
    - dorzucam do tego roztworu kukurydzę, dobrze mieszam i czekam aż całość zastygnie,
    - mam gotowe kukurydzki miodowe :)

    Oczywiście miodu nie dawać za dużo, bo będzie zbyt lepkie. Chodzi tylko o smak i zapach.

    #101178
    Avatar of  Jadek
    Jadek
    Participant

    Można dać i miód i trochę zapachu waniliowego (olejek jaki dodaje się do ciast). Sprawdza się np. na karasie czy płocie.

    #101187
    Avatar of
    Anonymous

    Zalać kukurydzę zagęszczonym syropem np malinowym lub truskawkowym na 3-5 dni i przynosi genialne efekty :) Można kupić z firmy Herbapol,sprawdzony intensywny smak i aromat. Te z marketów pseudo soki czy syropy to się nadają wylać na gnojownik,bo mają tyle w sobie chemii,że szybciej zrobi się obornik na pole lub działkę.

    #101193
    Avatar of  Comrade Dislav
    Comrade Dislav
    Participant

    Areq – nie zawsze tak jest z produktami opisanymi jako “aro”, “fine food”, “biedronka” etc.
    Na co trzeba zwrócić uwagę to przede wszystkim producent, który musi się pojawić na odwrocie. Nie raz bywa tak, że jakaś rzecz tania (z brzydką nalepką) to produkt bardzo wysokiej jakości produkowany przez rynkowego potentata. Dla przykładu mogę gorąco polecić wafelki firmy Aro (nie bójcie się opakowania – jest szkaradne), które w rzeczywistości produkuje Mieszko i są przepyszne (Góralki przy nich to badziew – z resztą Góralki ogólnie jakościowo są średniej jakości ale mniejsza już z tym ^^). Także wystarczy czytać skład (tych “oryginalnych” produktów też – przykładowo wędliny Sokołów wcale nie są takie super jak się o nich mówi – na niektórych da się znaleźć nawet 7 “E”, a mniej znane i tańsze lub porównywalne cenowo firmy, które się nie przebijają potrafią dać produkt niemalże “domowej jakości” – bo chcą się przebić to robią lepsze, a ludzie zaślepieni jakimś logiem i tak kupią mniej zdrowe w podobnej cenie.) Podsumowując troszkę ten offtopic – da się zaoszczędzić jeśli wiemy czego szukamy i mamy chwilkę się w markecie rozejrzeć :)

    Co do samej kukurydzy i aromatyzowania to jest to dużo łatwiejsze i szybsze niż w przypadku żywych przynęt. Wystarczy nawet cukru pudru o aromacie waniliowym dodać aby go pięknie wchłonęła (ostatnio testowałem taki cukier za około 4zł firmy Diamant – nie pachnie prawdziwą wanilią ale jest to zapach dużo przyjemniejszy od popularnej waniliny także jako tani kompromis, który starczy nam na długo myślę, że jest wart uwagi).

    #101331
    Avatar of  Mariusz
    Mariusz
    Administrator

    Dawno, dawno temu łowiąc na ciasto często używałem po prostu aromatu w płynie – w takich małych “kapsułkach”, które standardowo dodawało się do ciast i innych wypieków. Efekt był doskonały :) Nie wiem czy są miodowe zapachy, ale cytrynowe czy waniliowe są na pewno.

Zobacz 6 posty - 1 do 6 (z 6 wszystkich)

You must be logged in to reply to this topic.

Jak pisać na forum?

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarski od 2004 roku.