Jak przygotować zanętę wędkarską?

Sposób nęcenia jest równie ważny jak sama zawartość zanęty wędkarskiej, która ma za zadanie zwabić ryby. Pokusiliśmy się o stworzenie kilku porad dotyczących przygotowania zanęt wędkarskich jak i przeprowadzenia samego procesu nęcenia. Wydawać by się mogło, że to nić bardziej prostego – mieszamy półprodukty (lub zakupiony „proszek”), po czym uformowane kulki wrzucamy do wody. Cóż, można i tak… my jednak chcemy robić to w taki sposób, aby nęcenie nie było samym rytuałem, lecz sposobem na połów pięknych okazów.jak-przygotowac-zanete

 

 

Zaczynamy zatem:

1)      Mieszanie zanęty – przede wszystkim w przypadku zanęty suchej, sypkiej trzeba się przyłożyć. Nie róbmy tego na hura – woda do wiaderka, wsypka składników, szybkie mieszanie i do wody. To zły sposób przygotowania tego typu zanęty. Odpowiednią drogą przygotowania jest stopniowe nawilżanie mieszanych składników. Najlepiej wodę przygotować w oddzielnym naczyńku, z którego stopniowo będziemy przelewać wodę do przygotowanych składników – cały czas oczywiście mieszając. Istotne jest, aby wszystko dokładnie rozmieszać. Dzięki temu uzyskana zanęta będzie łatwa w formowaniu i nie rozsypie nam się podczas lotu do celu.

2)      Sprawdź konsystencję swojej zanęty – zarówno stworzenie zbyt suchej, jak i nazbyt nawilżonej zanęty jest złe. Po czym poznać, że uzyskana konsystencja jest tą, która okaże się idealną podczas połowu? Najłatwiej jest spróbować ze świeżo wyrobionej zanęty ulepić kulkę – jeśli uda się to zrobić bez większego trudu to spróbuj ją teraz „rozsypać”. Jeżeli zanęta będzie reagować na powyższy test prawidłowo, a więc będzie bardzo elastyczne w swej strukturze to oznaczać będzie, że jest ona prawidłowo przygotowana.

 

Rzecz jasna stopień wytrzymałości czy spoistości zanęty zależy od miejsca, w jakim ma ona zostać usadzona. Jeżeli chcemy nęcić na dnie jeziora to oczywistym jest, że musi ona być nieco twardsza – tak aby podczas kontaktu z taflą wody nie została rozbita na kawałeczki, a spad na dół nie powodował jej zbyt intensywnego rozmycia.

 

3)      Stosowanie przynęt – cenną informacją jest również rodzaj oraz czas, w jakim do naszej zanęty możemy dodać przynętę. Nie sposób opisać wszystkich rodzajów przynęt, wymienię zatem te najbardziej popularne, które da się zauważyć w zanętach przygotowanych przez wędkarzy:

- biały robak – w zasadzie dosypać je możemy zaraz po wymieszaniu zanęty. Niektórzy wędkarze wskazują jednak, że biały robak psuje nieco aromat wytworzonej przez nas zanęty (kwestia sporna, niektórzy uznają to za zaletę). Pamiętać należy również, że białe robaki są bardzo ruchliwe – wijąc się zmierzają na same dno wiadra, w którym przetrzymujemy zanętę. Należy zatem, przed ukształtowaniem kuli zanętowej dokładnie, ponownie ją wymieszać, dzięki czemu dosypane robaki na pewno znajdą się w aplikowanej do wody zanęcie,

- larwy – zazwyczaj stosuje się je na samym końcu, podczas tworzenia kuli zanętowej – przede wszystkim ze względu na budowę, dużą delikatność.

 

4) Formowanie powierzchni zanętowej – Celowo nie użyłem zwrotu „kula zanętowa”, ponieważ nie zawsze formuje się właśnie kulę. Podczas nęcenia w rzece, głównie o szybkim nurcie nie stosuje się kulek, ponieważ w szybki sposób zostałyby one przemieszczone w inne miejsce, niż to na którym nam zależy. Tworzy się zatem w tym przypadku „placki”, które dłużej zalegają w wybranym miejscu.

Jeśli chodzi o kule – bo jednak stosuje się je najczęściej – mogą one być różnej wielkości. Mniejsze kuleczki wrzuca się do wody głównie za pomocą procy, większe najzwyczajniej w świecie ręką.

 

Mam nadzieję, że tych kilka punktów pomoże Ci podczas wędkarskiej wyprawy i tworzona zanęta wędkarska będzie bardziej skuteczna niż dotychczas.

Źródło: Informacje na temat przygotowania zanęty wędkarskiej ze sklepu www.vimarco.pl

 

źródło zdjęcia: flickr.com/photos/musiclver05/2640027281/

Odpowiedz na ten artykuł

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarski od 2004 roku.