Nie jest tajemnicą, że każda ryba ma swój specyficzny „gust” odnośnie zapachów. Udając się na wybrane łowiska na pewno, przynajmniej w pewnym stopniu domyślasz się jakiego rodzaju ryby będziesz łowił. Ważne więc, aby stosowana zanęty była w 100% zgodna z „preferencjami” poławianych ryb.
Poniżej przedstawię listę zapachów, które stosowane są najczęściej podczas łowienia poszczególnych gatunków:
wanilia – karp, karaś, leszcze, krąp, jaź, płoć,
cynamon – karp, leszcz, krąp, karaś,
„tutti-frutti” – karp, lin, płoć, warto dodawać do zanęt,
miód – karp, karaś, lin,
truskawka – karpie (głównie w okresie letnim),
kokos – leszcz, krąp, płoć, lin, karaś,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś,
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś,
kminek – płoć, krąp,
czosnek – leszcze, płocie,
kolendra – płoć, leszcz (przede wszystkim te większe),
karmel – lin, karaś, krąp, leszcz, płoć,
anyż – przede wszystkim płoć, karaś, krąp,
banan – podobnie jak w przypadku kokosu, przydatny przy połowie karpiowatych.
Rzecz jasna same zapachy nie wystarczą – trzeba wiedzieć jak i kiedy stosować przygotowaną zanętę. Nie mniej to podstawa, od której powinien zaczynać każdy wędkarz.
źródło zdjęcia: flickr.com/photos/peterlozano/2668679157/