Krąp

Ciało wysokie, silnie spłaszczone bocznie, srebrzyste. Płetwy brzuszne i piersiowe u nasady rdzawo różowe. Dorasta blisko półtora kilograma przy długości pół metra. Przeciętnie łowione osobniki nie przekraczają na ogół dwudziestu kilku centymetrów, a przeważnie łowi się jeszcze mniejsze. Nadzwyczajnie podobny do leszcza; stanowią najtrudniejszą bodaj u nas do rozróżnienia parę ryb. Z różnic można wymienić barwę płetw ( u leszcza wszystkie szaroniebieskie lub czarne), profil płetwy odbytowej ( u leszcza pierwsze trzy promienie wyraźnie dłuższe, tworzą jakby szpic), brak śluzu ( leszcz jest nim pokryty obficie). Krąp jednak ma skłonność do tworzenia różnych mieszańców, cechujących się niebywałym wymieszaniem cech. Żywi się przede wszystkim drobną fauną denną.
Gdzie: Pospolity w niezbyt wartkich rzekach, jeziorach, kanałach, przybrzeżnych wodach morskich. Przebywa przy dnie, zwykle piaszczystym lub gliniastym. Przy podwyższonym stanie wody – bliżej brzegu. krap
Kiedy: Od wiosny do jesieni, z największym natężeniem od lipca do września.
Na co: Drobne przynęty roślinne i – zwłaszcza zwierzęce.
Jak łowić: Przepływanka, najczęściej przydenna na dużych głębokościach.
Tworzy tez mieszane stada z płociami, wzdręgami i niewielkimi leszczami; łowi się wtedy tymi samymi metodami. Bierze pewnie, nie jest tak płochliwy jak leszcze, zdecydowanie natomiast energiczniej od niego walczy. Małe krąpie bywają stosowane jako żywe przynęty. Kulinarną wartość ryby znacznie obniża obfitość ości.

Źródło zdjęcia: ryby.fishing.pl

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarski od 2004 roku.