Budowa: Łatwo go poznać po olbrzymiej płetwie grzbietowej, która często sięga niemal płetwy tłuszczowej – charakterystycznej cechy ryb z rodziny łososiowatych. Lipień ze względu na piękne ubarwienie zaliczany jest do najpiękniejszych ryb w naszym kraju. Jego grzbiet jest zielonawo śniady z połyskiem dającym odcień ciemno ołowiany lub brązowy, brzuch – srebrzysty, lśniący. Na grzbiecie i na górnych częściach boków ciała są rozrzucone nieregularnie czarne, okrągłe plamki. Płetwy parzyste są żółte lub czerwone, nieparzyste – fioletowe.
Występowanie: Należy do gatunków osiadłych w rzekach. Przebywa wyłącznie w wodach czystych i zimnych, płynących po żwirowatym lub kamienistym dnie. Występuje w tych potokach, w których żyje pstrąg potokowy, jednakże zasięg występowania lipienia jest dalszy, gdyż zamieszkuje on także niższe i szersze odcinki wód, o znaczniejszym przepływie. W słoneczne dni często wyskakuje nad powierzchnię wody, połyskując barwami tęczy płetwy grzbietowej, chwytając krążące nad wodą owady. Skoki jego są poza tym zadziwiająco zgrabne i imponująco wysokie.
Jak łowić?: Nasz lipień wyróżnia się nieprzeciętna zwinnością i szybkością, nie ustępując przy tym pstrągom. Do jego połowu używa się przede wszystkim muchówki, jest to zatem ryba dla bardziej zaawansowanych i doświadczonych wędkarzy. Wymiar ochronny tej ryby to 30 cm, a dozwolona liczba złowionych w jednym dniu ryb ograniczona została do 5 sztuk. Okres ochronny trwa od 1 marca do 31 maja.
Źródło zdjęcia: ryby.fishing.pl