Przepisy na zanęty – cz. 1

Zanęta płociowa – wiosna
500 g drobno zmielone ciemne pieczywo
500 g bułka tarta
250 g mąka kukurydziana
100 g mąka pszenna
100 g Coco-Belge
250 g mączka z orzechów arachidowych
100 g konopie
Zapach – koper włoski

Zapoznaj się z kolejnymi przepisami w tym artykule.

Zanęta na karpiowate przepisy-na-zanety-cz1

1,5 części bułki tartej
0,5 części mąki kukurydzianej
0,5 części kaszy kukurydzianej
1 część zmielonych płatków owsianych
0,2 części cukru
0,5 części mielonych nasion słonecznika
Zapach – wedle własnego uznania i w zależności od gatunku, na który się nastawiamy

Zanęta płociowa

1 część mąki kukurydzianej
1 część bułki tartej
0,5 części kaszy kukurydzianej
0,5 części pokruszonych płatków owsianych
Zapach – nostrzyk

Zanęta leszczowa

1 część kaszy kukurydzianej
1 część zmielonego suchego chleba
1 część bułki tartej
0,5 części mąki kukurydzianej
0,4 części pokruszonych płatków owsianych
Zapach – wedle uznania (wanilia, kolendra, kokos, cynamon, kminek)

Zanęta płociowa – wiosna

0,5 części kaszy kukurydzianej (gotowanej)
0,25 części mąki kukurydzianej
0,25 części otręby pszenne
10 % wiórki kokosowe

Zanęta płociowa – jesień

0,5 kg konopie
0,25 kg prażone siemię lniane
0,5 kg prażona tarta bułka
0,25 kg biszkopt
0,25 kg Coco-Belge
0,25 kg mąka kukurydziana
Zapach (anyż, kozieradka, koper włoski)

Zanęta leszczowo-płociowa

Zagotować 3 litry wody i zalać 1 kg kaszy kukurydzianej. Odstawić na pół godziny.
Dodać 0,5 kg mąki pszennej
2 kilogramowe opakowania gotowej zanęty
0,5 opakowania kopra melasa
0,5 kg konopi
Zapach – wedle uznania

Zanęta krąpiowo-leszczowa na wodę stojącą

2 części bułki tartej lub pszennych otrębów, 2 części mielonych płatków owsianych, 1 część suszonej mielonej gliny, 1 część krwi, 1 część białych robaków

Zanęta płociowa na wodę stojącą

3 części mielonych biszkoptów, 1 część mleka w proszku, 1 część tartej bułki, 1 część suszonej mielonej gliny, 1 część otrębów pszennych, 1 część suszonych lub żywych larw ochotek i chruścika oraz białych robaków.

 

Zanęta świnkowa

2 części bułki tartej, 2 części mlek w proszku, 2 części gliny mielonej-suszonej, 1 część płatków owsianych mielonych, 1 część glonów suszonych mielonych, 1 część robaków białych

Zanęta krąpiowo-leszczowa na wodę bieżącą

2 części płatków owsianych (80% mielone), 2 części mąki kukurydzianej, 1 część mielonej gliny suszonej, 1 część otrąb pszennych, 1 część mleka w proszku, 1 część robaków białych, 0,5 części soli kuchennej

Zanęta płociowa na wodę bieżącą

3 części bułki tartej
2 części mielonych herbatników
2 części kaszy kukurydzianej
1 część płatki owsiane mielone
1 część mleko w proszku
0,5 części siemię lniane mielone
0,5 części konopie mielone
Olejek anyżowy
Glina stosownie do prądu

Zanęta płociowa na wodę stojącą

2 części bułki tartej
3 części biszkoptów mielonych
1,5 części mąki kukurydzianej
0,5 części mleka w proszku
2 części otrębów pszennych
1 część siemię lniane mielone
Zapach (koper, kminek)
Ziemia z kretowiska stosownie do głębokości łowiska

Zanęta leszczowa na wodę bieżącą

2 części chleba mielonego
1 część bułki tartej
2 części płatków owsianych mielonych
0,5 części płatków owsianych całych
1 część mąki ziemniaczanej
1 część konopie mielone
Olejek kminkowy
Glina odpowiednio do prądu

Zanęta leszczowa na wodę stojącą

3 części bułki tartej
2 części kaszy kukurydzianej
2 części otrębów pszennych
1 część płatków owsianych całych
1 część konopie mielone
Olejek kminkowy
Ziemia z kretowiska według głębokości

Zanęta płociowa na wodę stojącą

5 części bułki tartej
1,5 części mąki kukurydzianej
1 część płatków owsianych mielonych
1,5 części biszkoptów mielonych
1 część mąka kokosowa
Cukier

Zanęta leszczowo-krąpiowa na wody stojące i wolno płynące

6 części bułki tartej
6 części suchar słodki mielony
5 części biszkoptu mielonego
1 część cukru pudru
1 część cukru krystalicznego
1 część cukru waniliowego
Na wody szybciej płynące trzeba dodać 2 części mąki kukurydzianej, 2 części chleba mielonego i 1 część czystego żwiru

Zanęta powierzchniowa

50 % bułka tarta – bardzo drobne
50 % mąka kukurydziana
Dodatki smakowo-zapachowe
Olejek arakowy lub migdałowy

Zanęta powierzchniowa

30% biszkopt – dobrze wyprażony i zmielony
30% mąka kukurydziana
25% bułka tarta – dobrze wyprażona i zmielona
10% siemię lniane – wyprażone i dobrze zmielone
5% kakao

Zanęta denna rozpraszająca się

30% płatki owsiane
30% bułka tarta – gruba
20% chrupki kukurydziane – gniecione
10% mąka kukurydziana
5% otręby pszenne
5% wiórki kokosowe
Zapach owocowy

Odpowiedz na ten artykuł

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarski od 2004 roku.