Zanęta na płoć
30% bułki tartej
20% sucharków mielonych
10% konopi prażonych
5% mąki kukurydzianej
5% suchej kaszy kukurydzianej
5% mielonego i prażonego lnu
5% mielonych pestek z dyni
5% mielonego słonecznika
15% glinki rozpraszającej
Łyżkasoli na 3 kg zanęty
Atraktor płociowy
Zapoznaj się z kolejnymi przepisami w tym artykule.
1 kg Secret Van den Eynde
2 kg Turbo Van den Eynde
2 kg Explosiv Mosella
0,5 l Aromix Brassem
0,5 l castersów
Zanęta na krąpie
40% tartej bułki
10% biszkoptu
10% prażonych konopi
10% PV-1
5% mąki kukurydzianej
5% prażonych i zmielonych wiórków kokosowych
5% mielonych pestek dyni
15% ziemi z kretowiska
Zanęta karasiowa
5 szklanek gotowej zanęty bazowej
1 szklanka śruty kukurydzianej
0,5 szklanki śruty arachidowej
0,5 szklanki kopry-melasy
3 łyżki stołowe tłuczonych ziaren słonecznika
3 łyki karmelu
Pół torebki cukru waniliowego
Łyżeczka olejku rumowego
0,75 szklanki kleju PV-1
Zanęta letnia (uniwersalna)
25% – pieczywo jasne
15% – biszkopt
20% – kukurydza zanętowa
15% – soja
10% – kopra melasa
Zanęta wiosenna
25-30% – kopra melasa
5-10% – PV1
5-10% – soja
15-20% – biszkopt
20-25% – grube otręby, kasza kukurydziana, wiórki kokosowe
Zapach: róża
Zanęta powierzchniowa
45% – bułka tarta
20% – kasza kukurydziana
15% – biszkopty
10% – mączka arachidowa
10% – mączka sojowa
zapach: wanilia (ok. 50g na 1,5kg)
Zanęta na łowiska o dużej presji wędkarskiej
2,5 kg – pieczywa
1 kg – biszkoptów
1 kg – kaszy kukurydzianej
250 g – mączka arachidowa
2 kg – kukurydza konserwowa
0,5 litra – kastery
50 g – karmel
Zapach: wanilia
Zanęta płociowa
30% bułka tarta
20% suchary
15% płatki kukurydziane
5% wiórki kokosowe
5% mąka kukurydziana
5% kleik ryżowy
5% anyż
5% koper włoski
5% kopra melasa
5% sól
Zanęta leszczowa
40% bułka tarta
10% kasza kukurydziana
15% biszkopt
10% słonecznik
10% płatki owsiane
7% glukoza
5% mąka kukurydziana
3% przyprawa do piernika
Zanęta linowo-karasiowa
30% bułka tarta
25% kasza kukurydziana
20% otręby
10% słonecznik
7% cukier puder
5% płatki owsiane
2% goĄdzik
1% wanilia
Zanęta karasiowa
Pięć szklanek jakiejkolwiek zanęty bazy,
Jedna szklanka śruty kukurydzianej
Pół szklanki drobniejszej śruty arachidowej
Pół szklanki kopry polskiej
Trzy łyżki stołowe tłuczonych ziaren słonecznika
Trzy łyżki karmelu Kremkusa
Pół torebki cukru waniliowego
Łyżeczka do herbaty olejku rumowego
Trzy czwarte szklanki kleju do zanęt PV6
Szklanka otrębów pszennych
Zanęta linowa
500 g gruba kasza kukurydziana
400 g drobno zmielona bułka (wyprażona)
250 g grubo zmielone wafle
150 g pokruszone płatki owsiane (muszą być dodane tuż przed zlepieniem kul zanętowych, aby nie złapały wilgoci)
150 g arachid mielony
50 g sproszkowany karmel
Kawałki czerwonych robaków
Zanęta na wodę bieżącą
1 część bułki tartej, grubszej, nie przesianej
1 część biszkoptów
1 część mielonych białych sucharów
1 cześć mąki kukurydzianej
1 część płatków owsianych (im większy prąd – tym więcej płatków)
Żwir – bardzo drobny
Krew suszona lub ziemia z kretowiska
Zapach – Top secret DAM – 1 opakowanie na 10 litrów zanęty
Ochotka mrożona i białe (barwione) robaki – po 1 litrze
Zanęta
1 część bułki tartej
1 część biszkoptów mielonych
1 część mąki kukurydzianej prażonej
1/2 części kaszy jaglanej mielonej
Ziemia z kretowiska
Zapach – Kremkusa ‘czerwony’
Krew suszona,
Zanęta powierzchniowa
1 część bułki tartej mielonej
1 część biszkoptów mielonych
1 część mąki kukurydzianej
Zapach na wody czyste – krew suszona
Zapach na wodę zanieczyszczoną, brudną – anyż