Przynęta wędkarska – makaron

Przynęty naturalne, czasami mam takie wrażenie, są coraz rzadziej wykorzystywane przez wędkarzy. Wielu z nas korzysta z gotowych, kupnych rozwiązań, niedoceniając tego, co kryje nasza kuchnia. W tym artykule przedstawię Ci gotową instrukcję na przynętę w postaci makaronu, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Sposób doskonały na duże leszcze.makaron

Makaron to nie tylko przysmak Włochów – zajadają się nim również niektóre gatunki ryb. Osobiście używam go bardzo często do połowu leszczy, które wręcz przepadają z tego typu daniami. Przechodząc do rzeczy – wypunktuję Ci teraz krok po kroku w jaki sposób zabrać się za przygotowanie tej przynęty:

1.      Musimy kupić makaron. Bardzo ważne jest, aby dobrać w tym momencie odpowiedni produkt. Osobiście korzystam z muszelek, gwiazdek lub kolanek. Generalnie zasada jest taka, żeby makaron był dość gruby, tak aby jego zakładanie na haczyk nie było utrudnione. Makaronu nie będziemy gnieść, ubijać – zatem cieniutki makaron odpada.

2.      Zapoznaj się z zaleceniami producenta odnośnie gotowania makaronu. Zalecany czas podziel na pół. Makaron musi być niedogotowany, nieco twardy – nie może spadać z haczyka, być zbyt miękki.

3.      Podczas gotowania dosyp trochę kurkumy. Dzięki temu makaron będzie jednolicie żółty.

4.      W trakcie gotowania polecam Ci również dolać trochę oleju (np. słonecznikowego) lub oliwy z oliwek – dzięki temu makaron nie będzie się sklejał. Nie jest to jednak obowiązkowy punkt. Wystarczy, że podczas gotowania makaronu przemieszasz go kilak razy. Z racji, że nie będziesz go gotował zbyt długo nie powinien się on sklejać.

5.      Odcedzamy ugotowany makaron. Poczekaj aż ostygnie, mieszając go co jakiś czas (wtedy się nie sklei).

6.      Gotowy makaron zostawiamy na świeżym powietrzu lub wkładamy do lodówki. Powinien on po prostu nieco stwardnieć, być gotowym do nabicia na haczyk.

7.      Gotowe!

Pamiętaj, aby zaraz po odlaniu zagotowanej wody (odcedzeniu) nie przykrywać niczym makaronu. Wysoka temperatura może spowodować, że stanie się on zbyt miękki, lub się poskleja. Będąc na łowisku nie musisz go szczelnie zamykać – makaron może swobodnie oddychać, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej suchy.

Jak widzisz to bardzo prosty sposób, aby zdobyć naprawdę wartościową przynętę!

Odpowiedz na ten artykuł

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarski od 2004 roku.