Słodkie wabiki – dodatki do zanęt

Ryby też lubią słodycze. To idealna przynęta na karpia, liny czy leszcze. Przepadają za nim również płocie, ale szybko je sycą. Cukier niestety jest wysokoenergetyczny, toteż sięgamy po naturalne słodziki najczęściej sięgamy po nie latem, kiedy ryby żerują intensywnie.

Cukier

cukier Składnik nadający słodki smak, wysokoenergetyczny, najczęściej równoważymy odrobiną soli. W zanętach wykorzystywany w stanie bardziej rozdrobnionym: cukier puder: od symbolicznej ilości (do smaku) w rzekach, do 5 procent w wodach stojących. Dodając cukier do zanęty należy pamiętać, że cukier tylko pozornie szybko i trwale skleja, w w wodzie błyskawicznie się rozpuszcza. Jeśli w zanęcie nie ma kleju, to jej składniki zostaną szybko wymyte.

Karmel (cukier palony) Aby go otrzymać musimy stopić w garnku zwykły cukier. Ma kolor ciemnobrunatny z czerwonym odcieniem. Na pólkach sklepowych możemy go spotkać w postaci kryształków lub szklistego proszku. Dobrze się rozpuszcza w zimnej i ciepłej wodzie. Oprócz tego, że słodzi przynętę nadaje jej również charakterystycznego lekko gorzkawego smaku. Karmel idealnie nadaje się, jako spoiwo (można go użyć zamiast glinki lub innego kleju) oraz przyciemnia składniki. Stosując karmel do ciężkich zanęt gruntowych na grube ryby, jego udział może w nich sięgać 20 procent, latem więcej niż zimą. Stosując kupny karmel przed połączeniem go z produktami spożywczymi syrop należy dokładnie rozpuścić w wodzie, bo inaczej powstaną grudy, których nie da się przetrzeć przez sito. Karmel jest doskonałym dodatkiem do ciemnego pieczywa (wyprażony chleb żytni lub pszenny, herbatniki). Kupując karmel w sklepie dostajemy karmel o zawartości cukru około 40 %, natomiast robiąc go samemu dostajemy lepszy i słodszy produkt. Do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy trzy razy więcej cukru, czekamy aż się rozpuści i stale mieszając gotujemy na małym ogniu aż otrzymamy lepką, brunatną ciecz, którą po ostygnięciu przelewamy do słoika lub butelki. Podczas połowu karpi i płoci warto do karmelu dodać szczyptę anyżu.

Melasa Jest to produkt uboczny powstający podczas produkcji cukru z buraków cukrowych. Ma on postać brunatnego, lepkiego płynu, a także proszku (po odparowaniu wody). Ma smak słodki, ale i lekko piekący, czego większość ryb nie lubi, gdyż nie są przyzwyczajone do wielu smaków w jednym pokarmie. Jest dodatkiem wiążącym, smakowym i silnie barwiącym. Pasuje, jako dodatek do zanęt z na bazie zmielonego chleba lub tartej bułki. Sproszkowana melasa wchodzi w skład PV-1, wysokoproteinowej mieszanki paszowej stosowanej w zanętach, głównie, jako składnik wiążący. Melasę uprzednio należy uprzednio rozpuścić w wodzie, gdyż może ona powiązać za szybko jej składniki i pojawią się grudki, które trudno jest przetrzeć. Wykorzystując melasę należy ją dawkować ostrożnie, gdyż jej zbyt duża ilość może zaszkodzić zanętę. Dodatek dobry przede wszystkim do mieszanek leszczowych, niekiedy i karpiowych. Jego udział może w nich sięgać do 20 proc., w innych 5 – 10 proc.

Koprmelasa Powstaje z wytłoczyn orzecha kokosowego. Stanowi niezwykle słodki i aromatyczny dodatek, o dużej wartości energetycznej, który ma właściwości wiążące.  Doskonały do przynęt stosowanych na leszcze, równie skuteczny na klenie i jazie. Do zanęt przeznaczonych na czyste wody dajemy około 5 proc. koprmelasy, tam gdzie woda brudna lub mulista – do 15 proc. Produkt jest bardzo nietrwały i szybko się psuje. Kwaśnieje, pokrywa się białym nalotem i zbija w grudy, zwłaszcza, kiedy umieszczona jest w worku foliowym. Toteż należy kupować tylko tyle ile jest nam akurat potrzebne. Warto również zawsze sprawdzać jej świeżość. Najlepiej wymieszać ją od razu ze zmielonym pieczywem, które będzie bazą zanęty, i trzymać w papierowej torbie. Aromat koprmelasy  trochę przez to będzie mniej wyraźny, ale tylko dla nas, ryby wyczują go znakomicie.

Kokos

kokos Kokos stosowany jest w postaci wiórków kokosowych bądź też w postaci mączki. Zawiera duże ilości tłuszczu oraz cukru, który jednak nie przenika do innych składników i pełni rolę wyróżniającego się smaku.  Jest wysokoenergetyczny toteż szybko syci ryby, ale także silnie przeczyszcza.  Zarówno wiórki jak  i mączka kokosowa wzmagają pracę zanęty (unoszą inne jej składniki).  Toteż nie należy stosować ich w rzekach o szybkim uciągu. Grube wiórki kokosowe są idealną zanętą do stosowania na wodach stojących zwłaszcza na duże ryby. Z kolei drobne wiórki i mączka mają zastosowanie do zanęt powierzchniowych oraz do spulchniania mieszanek gruntowych, zwłaszcza na płocie. Ich udział w zanętach może sięgać 15 proc.

 

 

Miód

miod Miód naturalny w odróżnieniu od miodu sztucznego to ceniony dodatek do zanęt i przynęt na karasie. Jest również składnikiem kulek proteinowych oraz ciast na karpie. Miód to niewątpliwie składnik smakowy, aromatyczny  i wysokoenergetyczny. Zanim dodamy go do zanęty należy go rozpuścić w wodzie. Konserwowana kukurydza oraz ugotowana pszenica, pęczak lub łubin wiele zyskują, jeśli dodamy do nich kilka łyżeczek miodu.

 

 

 

PV-1

Mieszanka paszowa dla bydła i koni (proszek lub płatki). Jej składnikiem w około 20 % jest wspomniana wyżej melasa. Można ją stosować jako samodzielna zanęta, ale w większości przypadków to doskonały dodatek wiążący, zwłaszcza do zanęt na wody bieżące, bo silnie klei. W zanętach udział PV-1 wynosi od 10 do 20 proc., najwięcej w rzekach o silnym uciągu. Największą moc wiążącą PV-1 posiada po upływie pół godzinie. Dopiero po tym czasie można prawidłowo ocenić, czy zmoczona zanęta jest należycie związana, i przystąpić do formowania kul.

Sztuczne słodziki

Sacharyna, aspartan i im podobne sztuczne środki słodzące, mimo, że są one wielokrotnie słodsze od cukru nie mają żadnych wartości odżywczych. W zanętach są dodatkiem wyłącznie smakowym. Stosuje się je w mieszankach przeznaczonych do połowu drobnych ryb, które naturalne słodziki zbyt szybko sycą.

Źródło zdjęcia: flickr.com

2 Comments
  1. Avatar of  Miszka
    Miszka 3 lata ago

    Bardzo dobry artykuł

  2. Avatar of  Jadek
    Jadek 3 lata ago

    Ja słodkich rzeczy używam do łowienia karpiowatych. Nie znam sie jeszcze zbytnio na wędkarstwie ale to są takie moje pierwsze wnioski.

Odpowiedz na ten artykuł

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarski od 2004 roku.