Winiarstwo w Polsce dynamicznie się rozwija. Wina tu produkowane cechuje wysoka jakość, a także powstawanie w małych i średnich winnicach. Produkty przez nie oferowane to nieomal dzieła sztuki, o które producenci dbają z największą pieczołowitością na każdym etapie procesu wytwarzania. Prowadzą oni ponadto zrównoważoną gospodarkę rolną, wiele z nich posiada certyfikaty upraw ekologicznych. Dlaczego jeszcze polskie wina są dobre?
Smak polskiego wina
Wina polskie to wysokiej jakości produkty, wytwarzane w sposób unikalny, w świadomych uprawach ekologicznych. W kraju nad Wisłą dominuje winorośl zimnolubna i jej hybrydy. Produkuje się z nich wina naturalnie musujące, jak i trunki robione metodą szampańską.
Coraz częściej spotykane są lekkie, białe wina, ale również nieco cięższe, wina czerwone. W polskich winnicach znaleźć można również wina pomarańczowe oraz doskonałe wina deserowe. Wyróżniają się one przede wszystkim mineralnością, kwasowością i niegęstością.
Na rynku dostępnych jest wiele lokalnych win, które są efektem starań winiarzy. Ci podejmują starania, by wyprodukować kilka białych i czerwonych trunków, mimo że czasem sprawiają im one pewne trudności.
W Polsce bowiem jest za mało słońca, a pogoda bywa kapryśna. Jednak z duży sukcesem produkuje się tu wina wytrawne, półwytrawne, słodkie oraz półsłodkie. Dużą popularnością od lat cieszą się wina musujące z wyraźnymi nutami owoców – brzoskwini, gruszki, czy grejpfruta.
Na stronie winers.pl można kupić wyborne, białe wino polskie, które zachwyci smakiem i aromatem. Warto zwrócić uwagę na jego wyjątkowy charakter, który przypadnie do gustu wielu smakoszom.
Polskie wino idealne na aperitif i do posiłków
Wino polskie doskonale sprawdzi się na aperitif. Od dłuższego czasu na popularności zyskują wina musujące z okolic Zielonej Góry, które zyskały miano „polskiego szampana”. Trunki te cechują się harmonią i aksamitną wytrawnością. Jak wybrać najlepszy rodzaj wina?
Warto zwrócić uwagę na akie elementy jak:
- oznaczenie etykiety – dobre wino jest rozlewane we wskazanej na etykiecie winnicy. Tańsze wina zwykle wysyła się do innych krajów w cysternach, co ma wpływ na ich jakość, a przez to na smak,
- zawartość alkoholu – wyższa świadczy zazwyczaj o lepszym winie. Słabe jakościowo wina są wytwarzane z gorszych szczepów, które dają mniej interesujący aromat,
- grubość szkła – im głębsze denko i grubsze ścianki butelki, tym lepiej chroniona jest jej zawartość. W mniejszym stopniu światło i temperatura oddziałuje na wino. Może to oznaczać, że jeśli znajduje się ono w odpowiedniej butelce, producent dba o jego jakość,
- wiek wina – przekonanie, że starsze wino jest lepsze, dotyczy tylko droższych trunków. Dobre wino ze średniej półki ma maksymalnie 3 lata (białe) i 7 lat (czerwone).
By wybrać właściwe wino, trzeba zwrócić uwagę na potrawy, jakim będzie ono towarzyszyło. Nie może ono przytłoczyć i zmienić smaku dania, a jedynie dobrze je podkreślić. Można zdecydować się na lekkie i subtelne wina do warzyw, delikatnego mięsa i ryb. Z kolei cięższe wina świetnie skomponują się z potrawami smażonymi oraz mocniej przyprawionymi.