Gdzie kupisz węgiel na grilla w hurtowych cenach?

Gdzie kupisz węgiel na grilla w hurtowych cenach?

Grillowanie w sezonie letnim może przekształcić się w prawdziwą pasję. Ładna pogoda zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Kiedy słońce przygrzewa, jedzenie w ogrodzie czy na balkonie to czysta przyjemność. Dlatego też warto dobrze się przygotować do sezonu i wyposażyć w dużą ilość surowca opałowego, aby móc swobodnie korzystać z dobrodziejstw grillowania zawsze, kiedy przyjdzie na to ochota.

Zalety brykietu na grilla — dlaczego warto go wybrać?

Według norm europejskich na grillu można palić jedynie węglem i brykietem, dlatego planując przyrządzanie potraw w ten sposób, należy się zapoznać z właściwościami obu tych surowców i wybrać ten, który będzie lepiej dopasowany do Twoich potrzeb. Nic się również nie stanie, jeśli połączysz ze sobą brykiet i węgiel — mogą palić się razem w jednym palenisku.

Brykiet na grilla jest naturalnym paliwem stałym. Posiada wiele zalet, które sprawiają, że zyskuje coraz większą popularność wśród amatorów tej formy przyrządzania potraw.

Surowiec pozyskuje się z drewna, które podczas mechanicznej obróbki przybiera postać sprasowanych trocin i wiórów. Do sprzedaży detalicznej trafia uformowany w praktyczny kształt walca lub kostki, który można swobodnie przenosić w rękach.

Ze względu na dużą gęstość brykiet spala się wolno (nawet do 4 godzin dłużej niż węgiel na grilla) i nie wymaga częstego dorzucania do ognia. To niewątpliwa zaleta, nie każdy bowiem jest na tyle cierpliwy, żeby często monitorować palenisko. Rytuały związane z grillem to zajęcie dla pasjonatów.

Brykiet pakuje się w folię termokurczliwą lub worki foliowe zgrzewane, a następnie układa się je na palecie. Surowiec charakteryzuje się łatwością w przechowywaniu i transporcie, nawet w dużych ilościach. Dobrym rozwiązaniem jest na przykład brykiet drzewny 2,5 kg.

Popiół, który pozostaje po spalaniu brykietu, można wykorzystać jako nawóz, ponieważ jest bogaty w potas, fosfor, mikroelementy i wapń oraz doskonale wspiera uprawę warzyw i owoców. Może być stosowany do odkwaszania gleb, uprawy warzyw, pielęgnacji rabat kwiatowych, roślin sadowniczych oraz ozdobnych.

W jakich sytuacjach postawić na węgiel?

Węgiel jest lekkim, czarnym produktem powstającym z drewna dzięki procesowi suchej destylacji. Polega ona na podgrzewaniu surowca do temperatury 500 stopni Celsjusza bez dopływu tlenu. Tak przygotowany produkt poddaje się starannej selekcji i procesowi wypalania w piecach retortowych.

Wysokiej jakości węgiel drzewny składa się w 80% z czystego węgla pierwiastkowego i ma niską zawartość popiołu oraz wody. Powstaje przede wszystkim z liściastych gatunków drzew, co gwarantuje jego niską toksyczność. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości wykorzystywany jest do różnych celów w medycynie, kosmetyce, przemyśle i gastronomii.

Zaletą węgla jest szybkość rozpalania się. Pożądaną temperaturę można osiągnąć nawet w kilka minut. Trzeba co prawda dość często dokładać go do ognia, ale za to efekty są niemal natychmiastowe. Zaletą węgla jest to, że nie wydziela dużych ilości toksyn. W procesie spalania węgla powstaje minimalna ilość popiołu, którą jednak zawsze można wykorzystać jako nawóz, więc nie warto go po prostu wyrzucać. Jeśli masz ogród, możesz użyźnić dzięki niemu glebę.

Węgiel na grilla to świetny wybór. Dzięki niemu szybko i sprawnie podgrzejesz potrawy, a palenisko szybko się wypali, kiedy nie będzie już potrzebne i nie będzie się długo tliło.

Gdzie kupić węgiel na grilla w hurtowych cenach?

Zarówno brykiet, jak i węgiel na grilla możesz kupić online w sklepie internetowym Magazyn Drewna. Specjalizujemy się w sprzedaży surowców opałowych wysokiej jakości, które powstają wskutek obróbki drewna i biomasy. Możesz je kupić w dużych ilościach i po hurtowych cenach, co pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze, a także czas, który poświęciłbyś na poszukiwania odpowiedniego produktu w sklepie stacjonarnym.

Zamówienie otrzymasz prosto do domu, co jest dużym udogodnieniem ze względu na wagę i wielkość kompletowanych produktów. Zakupy zrobione przed sezonem grillowym pozwolą na spokojne cieszenie się pięknem przyrody oraz smakiem pysznych grillowanych potraw przez całą porę wiosenną i letnią.

 

Odpowiedz na ten artykuł

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarsko Turystyczny od 2004 roku.

Przejdź do paska narzędzi