Grill z wędzarnią – jak zrobić?

Grill z wędzarnią

Jak spędzić czas wolny?

Słonce, plaża, zimne napoje…, a może jednak czas wolny, spędzony na działce z rodziną lub przyjaciółmi?

Wybór należy do Ciebie, jednak czy to nie byłoby fenomenalne, spędzić weekend w gronie najbliższych i przy tym, zaskakując wszystkich pysznym posiłkiem?

Tak, na pewno odpowiedz jest twierdząca.

Pomysłów jest zapewne kilka, ale generalnie, jeśli działka to musi być grill. A gdyby tak grill z wędzarnią?

A cóż to takiego?

Grillowanie zna zapewne każdy, ale co z wędzeniem?

Jest to jedna z metod konserwowania żywności, a mianowicie konserwowania za pomocą dymu.

Tak przygotowywane mięsa lub ryby mają niepowtarzalny smak i aromat.

Trzeba oczywiście znać pewne zasady, np. dotyczące rodzaju drewna, którego będziemy używać do palenia w naszej wędzarni.

Sprawdzi się wiele gatunków np. brzoza, buk czy klon. Należy za to bezwzględnie unikać drzew iglastych, gdyż wytwarzają dużo sadzy.

A gdyby tak samodzielnie?

Spora część z nas, a nawet zapewne większość, lubi robić rzeczy samodzielnie. Czasem nawet trudne i wymagające. Czyż nie byłoby podwójnie wspaniale poczęstować gości pysznymi wędzonymi wędlinami i to z własnoręcznie zrobionej wędzarni? Oj tak…

Od czego zacząć?

Po pierwsze zastanówmy się, jaki rodzaj wędzarni miałby to być? Najtańszą i najłatwiejszą opcją, jest wędzarnia metalowa, do zrobienia której można użyć np. beczki. Droższą i bardziej wymagającą opcją, jest wędzarnia drewniana, bądź murowana. Dwie ostatnie są również bardziej szczelne.

Po drugie czy nasza wędzarnia będzie składała się tylko z paleniska i komory wędzarniczej, czy zamierzamy od razu zabrać się za to profesjonalnie i wzbogacimy ją o kanał dymowy.

Różnica generalnie polega na tym, że jeśli  nasza wędzarnia będzie miała ten kanał, to przygotowywane produkty będą miały szlachetniejszy smak, ale musimy się liczyć z tym, że wykonanie takiej wędzarni jest dużo trudniejsze i może nam przysporzyć wielu trudności podczas budowy.

Zdania są podzielone, niemniej wielu amatorów wędzenia, poleca palenisko bezpośrednie, czyli bez kanału dymowego.

Gdzie postawić wędzarnię?

Zanim zaczniemy konkretną budowę, zastanówmy się, gdzie ją zaczniemy. Nasz grill z wędzarnią, sam w sobie, raczej nie będzie zajmował dużo miejsca, warto jednak myśleć przyszłościowo, i wziąć pod uwagę kwestie np. bezpieczeństwa. Na pewno nasza konstrukcja nie może znajdować się blisko drzew czy krzewów.

Musimy tez brać pod uwagę fakt, że wędzarnia będzie wytwarzała sporo dymu, a wiadomo że nie w każdym miejscu jest on pożądany.

Co dalej?

Następnym krokiem, będzie przygotowanie fundamentów pod nasz grill. Najlepiej wybrać ziemię w wyznaczonym miejscu i wylać tam beton.

Teraz musimy wrócić do początku naszych planów, a mianowicie z czego będzie nasz grill z wędzarnią. Najłatwiej i najszybciej, jeśli będzie metalowy. My skupmy się może na murowanym. Przecież nie chcemy iść na łatwiznę.

Jak zrobić murowany grill z wędzarnia?

Grill murowany z wędzarnią można zbudować na kamieniach lub na cegłach.

Na kamieniach będzie się prezentował zapewne bardziej efektownie, ale tu musimy mieć pewność, że mamy odpowiednie kamienie, gdyż nie ze wszystkimi będzie nam łatwo pracować. Cegły znów, nie dadzą nam może tak spektakularnego efektu, aczkolwiek mamy większa pewność, że budowa pójdzie po naszej myśli.

Następną bardzo ważną rzeczą o której musimy pamiętać, jest zostawienie otworu na drewno, którym będziemy palić w naszej wędzarni.

Nad paleniskiem powinna się znaleźć płyta żeliwna lub betonowa, przysłaniająca część otworu, nie zasłaniająca jednak całości, gdyż musi pozostać miejsce, by dym mógł się przedostawać w górę.

Dobrze jest zamontować dwie płyty, pierwszą tak, by zostawić miejsce na tyle konstrukcji, natomiast drugą, by szczelina była z przodu. Umieszczenie ich w ten sposób wydłuży trochę drogę dymu.

Trzecia powinna zasłaniać całość konstrukcji i wystawać lekko poza ścianki. W blacie  trzeba przygotować kilka otworów, które pozwolą by dym dostawał się do miejsca wędzenia, należy pomyśleć również o tym, żeby to miejsce było z zamykanymi drzwiczkami.

Gdy komora wędzenia będzie miała już odpowiednią wysokość, czas na daszek. Może być on wykonany na różne sposoby, np. układany z dachówki lub ewentualnie można całość zakryć po prostu blachą.

Ważne jest, by miał komin, ten element wpływa znacząco na proces wędzenia, jest też w sumie ważnym elementem dekoracyjnym naszej wędzarni.

Podczas budowania naszego dzieła, należy pamiętać także o grillu. Ruszt powinien znaleźć się w odpowiednim miejscu obok wędzarni.

Czy to już? Gotowe?

Wiesz już mniej więcej, jak zabrać się za budowę własnej wędzarni, jednak musisz pamiętać, ze wbrew pozorom przyda się jakiś porządny projekt i ewentualnie konsultacja ze specjalistą, lub po prostu dokładne przejrzenie Internetu, celem zorientowania się w różnych opcjach.

 Czas na odpoczynek?

Jak widać, posiadanie własnoręcznie wykonanej wędzarni jest możliwe i wykonalne. Trochę zaangażowania i włożonej pracy, a satysfakcja z dzielenia się z bliskimi wspaniałymi produktami, będzie ogromna.

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarsko Turystyczny od 2004 roku.