Metoda Spinningowa

Połów szczupaka

This topic has 10 replies, 7 voices, and was last updated 9 years ago by Comrade Dislav.

• Author

Romi175
    Participant

Cześć koledzy ,łowię na bajorku ok.3ha gł.do 2.5m chciałbym zapytać jaka przynęta była by najlepsza na szczupaka ?

Ratel miodożer
    Participant

wahadła i gumy

Szymon
    Participant

Myślę , że gumy okaża sikillerem choć ja nie łowię na spina na jeziorze , tylko na Warcie 😉

Patryk Grabowski
    Participant

Warto spróbować na małe wobki 5-6cm lub gumy z lekką głowką 4-6g. Jeżeli to nie przyniesie ryby to żywiec jest niezastąpiony. Najlepsze słonecznica albo ukleja złapana na podrywkę. Moim zdaniem jest lepsza niż duży karaś albo płoć. To właśnie na nie złapałem najwięcej sczupłych xD

Anonymous
    Inactive

Patryk pewnie nie wiesz ale słonecznica jest pod ochroną i nie proponował bym jej na żywca.

Ratel miodożer
    Participant

Areq od kiedy słonecznica jest pod ochroną?

Romi175
    Participant

Dzięki koledzy ,wypróbuję proponowane przynęty a o wynikach napiszę ,pozdrowienia.

Anonymous
    Inactive

Fakt Ratel,teraz przejrzałem w necie i może nie być. Nie łowię na żywca, bo to żadna frajda złowić w ten sposób np. okaz życia i nie zorientowałem się na bieżąco.

Comrade Dislav
    Participant

Słonecznica była pod ochroną kilka lat temu dlatego mógł ktoś być niedoinformowany o zniesieniu.

Co do żywca to prawdę mówiąc wcale nie jest łatwiej niż na spinning – to tak jakbyśmy powiedzieli, że karp 15kg na grunt to żadna frajda – może i żadna w porównaniu do tego: https://www.youtube.com/watch?v=IflkFD25nD4

Wracając do tematu – jeśli zbiornik ma bardzo zarośnięte dno to woblery, które prowadzimy zaraz nad roślinnością powinny się sprawdzić. W sumie to każde łowisko jest inne i każda rybka ma swój żołądek także sam musisz próbować co im będzie smakowało 😉

Marcin
    Participant

Areq mówisz ze nie ma frajdy łapania na żywca , nie masz racji to jest taka frajda jak łapanie karpi na robaka przy metozie spławikowej lub inej ryby 🙂 Chodź mi sie podoba spiming ale ja sie przyznam że na zywca tez łapie ryby 🙂 i nie zawsze taka ryba przychodzi 🙂 Więc gadanie wędkazy że łapanie na żywca , że odrazu zucisz i masz taka sztuyke 1m to śmiech na sali , bo kiedys złapałem szczupaka mniejszego niż żywca jak kto możliwe ? ???? Nie wiem sam ja mówie że to instykt szczupaka że zczupak wszystko złapie co się błyszczy 🙂

Comrade Dislav
    Participant

Szczupak – szczególnie mały szczupak potrafi zaatakować cele większe od siebie – ma wbudowany instynkt zabójcy drapieżnika i nie widzi oporów – dopiero jak podrośnie dochodzi do niego, że trzeba mierzyć siły na zamiary i polować na mniejszą, łatwiejszą zdobycz (bądź co bądź taka lekcja do szczupaka przychodzi sama – ryby też się męczą i to szczególnie żerując, więc jak się nie uda kilka razy z większym i silniejszym to trzeba spróbować z mniejszym słabszym 😉 ).
    Co do porównania Marcina to wyżej dałem takie samo – i filmik, który wkleiłem naprawdę wszystkim polecam bo ten Azjata naprawdę dla mnie, amatora jest sztukmistrzem tego co robi 🙂

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Jak pisać na forum?

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarsko Turystyczny od 2004 roku.

Przejdź do paska narzędzi