Piwko…

This topic has 18 replies, 16 voices, and was last updated 7 years, 6 months ago by Comrade Dislav.

  • Author
    Posts
  • #101230

    Comrade Dislav
    Participant

    Marcin – to prawda – produkcja np. Żubra wygląda następująco – mamy pojemnik – wsypujemy proszek, zelewamy wodą, odczekujemy 24h, mamy “piwo”.

    Ja obstaję przy browarach takich jak Kormoran, Ciechan – Miłosław mi nie przypadł do gustu – zajeżdżał mi czymś chemicznym :/ (nie fermentacja – czuć było jakby płynem do naczyń).

    Inne alkohole? Bimber! 😀 Produkcji domowej trunki są najlepsze i jeśli ktoś wie jak to robić to są dużo mniej szkodliwe od tych masówek z alkoholem metylowym :/

    #101236

    Jadek
    Participant

    Typowe masówki, których nie znoszę: tatry, harnasia, żubra, tyskiego i tych wszystkich z dolnej półki typu książ itd.
    Typowe masówki, które lubię: żywiec, perła, łomża
    Z tych, które lubię i są mniej popularne to kormoran i miłosław

    #101268

    Maczos
    Participant

    Comrade to podziel się z nami swoją recepturą na dobry – Zdrowy! bimber. Mocniejsze alkohole sklepowe juz mi się przepiły, a bimbru nie miałem przyjemności jeszcze zakosztować.

    #101276

    Comrade Dislav
    Participant

    Ja sam nie produkuję – receptura starszyzny mojej rodziny – ja tylko noszę baniaki za domowego seniora bo po 80 roku życia trzeba pomagać 🙂

    Co wiem z pewnością – używa do nalewek głównie owoców, które rosną u nas w niewielkim sadzie, takich jak:
    -Agrest
    -Aronia
    -Białe Porzeczki
    -Czerwone Porzeczki
    -Czarne Porzeczki
    -Pigwa

    Co do samego alkoholu to wspomina, że zawsze odlewa 2x więcej metylu, który się zbiera (asekuracyjnie) niż to się niby powinno robić aby mieć pewność, że nie będzie szkodliwy.

Viewing 4 posts - 16 through 19 (of 19 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Jak pisać na forum?

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarsko Turystyczny od 2004 roku.

Przejdź do paska narzędzi