Kukurydza w miodzie
This topic has 5 replies, 6 voices, and was last updated 7 years, 10 months ago by Mariusz.
-
AuthorPosts
-
18 czerwca 2014 at 12:17 #5544
Junior DiazParticipantMam pytanie, chodzi mi głównie o przynęte na karpia, ale to tyczy się chyba tez innych ryb. Czy dodanie cukru waniliowego do kukurydzy w miodzie polepszyłoby wg Was brania?
1 lipca 2014 at 09:40 #100912
Marek KonrasiukParticipantTak. Karpiowate uwielbiają słodkie smaki. Ja do zwykłej kukurydzy dorzucam zawsze trochę miodu. A robię to tak:
– rozpuszczam miód w letniej wodzie – ale wody mało, tak żeby miód po prostu był bardziej wodnisty, ale dalej gęsty,
– dorzucam do tego roztworu kukurydzę, dobrze mieszam i czekam aż całość zastygnie,
– mam gotowe kukurydzki miodowe 🙂Oczywiście miodu nie dawać za dużo, bo będzie zbyt lepkie. Chodzi tylko o smak i zapach.
17 lipca 2014 at 08:51 #101178
JadekParticipantMożna dać i miód i trochę zapachu waniliowego (olejek jaki dodaje się do ciast). Sprawdza się np. na karasie czy płocie.
17 lipca 2014 at 19:39 #101187
AnonymousInactiveZalać kukurydzę zagęszczonym syropem np malinowym lub truskawkowym na 3-5 dni i przynosi genialne efekty 🙂 Można kupić z firmy Herbapol,sprawdzony intensywny smak i aromat. Te z marketów pseudo soki czy syropy to się nadają wylać na gnojownik,bo mają tyle w sobie chemii,że szybciej zrobi się obornik na pole lub działkę.
19 lipca 2014 at 21:37 #101193
Comrade DislavParticipantAreq – nie zawsze tak jest z produktami opisanymi jako “aro”, “fine food”, “biedronka” etc.
Na co trzeba zwrócić uwagę to przede wszystkim producent, który musi się pojawić na odwrocie. Nie raz bywa tak, że jakaś rzecz tania (z brzydką nalepką) to produkt bardzo wysokiej jakości produkowany przez rynkowego potentata. Dla przykładu mogę gorąco polecić wafelki firmy Aro (nie bójcie się opakowania – jest szkaradne), które w rzeczywistości produkuje Mieszko i są przepyszne (Góralki przy nich to badziew – z resztą Góralki ogólnie jakościowo są średniej jakości ale mniejsza już z tym ^^). Także wystarczy czytać skład (tych “oryginalnych” produktów też – przykładowo wędliny Sokołów wcale nie są takie super jak się o nich mówi – na niektórych da się znaleźć nawet 7 “E”, a mniej znane i tańsze lub porównywalne cenowo firmy, które się nie przebijają potrafią dać produkt niemalże “domowej jakości” – bo chcą się przebić to robią lepsze, a ludzie zaślepieni jakimś logiem i tak kupią mniej zdrowe w podobnej cenie.) Podsumowując troszkę ten offtopic – da się zaoszczędzić jeśli wiemy czego szukamy i mamy chwilkę się w markecie rozejrzeć 🙂Co do samej kukurydzy i aromatyzowania to jest to dużo łatwiejsze i szybsze niż w przypadku żywych przynęt. Wystarczy nawet cukru pudru o aromacie waniliowym dodać aby go pięknie wchłonęła (ostatnio testowałem taki cukier za około 4zł firmy Diamant – nie pachnie prawdziwą wanilią ale jest to zapach dużo przyjemniejszy od popularnej waniliny także jako tani kompromis, który starczy nam na długo myślę, że jest wart uwagi).
24 lipca 2014 at 21:56 #101331
MariuszKeymasterDawno, dawno temu łowiąc na ciasto często używałem po prostu aromatu w płynie – w takich małych “kapsułkach”, które standardowo dodawało się do ciast i innych wypieków. Efekt był doskonały 🙂 Nie wiem czy są miodowe zapachy, ale cytrynowe czy waniliowe są na pewno.
-
Author
You must be logged in to reply to this topic.