Rosówka

This topic has 9 replies, 6 voices, and was last updated 8 years, 10 months ago by enba.

• Author

Kamil Wilczko
    Participant

W jakich miejscach i kiedy wybrac się na rosówki? Czytałem na innym forum że najlepiej po zmroku, bo wychodzą na powierzchnię i po deszczu. Ale jaka ziemia bedzie najlepsza? Gdzie mogę je znależć?

Mariusz
    Keymaster

Ciepło + wilgoć + zmrok = rosówki wychodzą na spacer 🙂

Jadek
    Participant

A można samodzielnie zwilżać glebę jeśli nie padało od kilku dni? Wyjdą wtedy??

Anonymous
    Inactive

Niektórzy tak robią,zlewać ziemię wiadrami wody lub wężem ogrodowym i po zmroku z latarką na łowy 🙂 Tylko cisza to podstawa,wierz mi,że są naprawdę szybkie i w moment znikają pod ziemią. Trzeba podchodzić delikatnie i nie świecić na nie bezpośrednio.

Kamil Wilczko
    Participant

Heh i co gdziekolwiek wyjdą? Tylko wyjśc na wilgotną ziemię i tam je znajde?

Anonymous
    Inactive

Tak,najlepiej jak są place bez trawy (tak jest u mnie ) i wtedy widać jak świecą z daleka po namierzeniu latarką 🙂

Biurkowski
    Participant

Tak jak pisze Areq, ale tam gdzie jest trawa też wyłażą. Mocno zlać wodą, poczekać i można nazbierać fajnie. Co kilka dni ostatnio pada więc nie ma problemu żeby nazbierać tej dobrej przynety

Kamil Wilczko
    Participant

Dzieki, udało się nazbierac ich całkiem sporo.

Jadek
    Participant

Panowie rzeczywiście chce Wam się polewać wodą, czekać i szperać za rosówkami? 🙂

enba
    Participant

Czasami wystarczy wyjść o dobrej porze z domu z latarką i można piękne grubaski nazbierać jakich nie kupimy w żadnym sklepie 🙂

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Jak pisać na forum?

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarsko Turystyczny od 2004 roku.

Przejdź do paska narzędzi