Sprzęt wędkarski

Co jaki czas zmieniacie żyłki ?

This topic has 6 replies, 7 voices, and was last updated 9 years, 2 months ago by MUCHA.

• Author

Olejnik
    Participant

Niby proste pytanie i prosta odpowiedz – gdy żyłka się zerwie wtedy wymieniam na nową. Ale tak robią pewnie amatorzy, a u Was jak to jest ? W spinningu pewnie częściej zmieniacie niz przy odległościówkach.?

Anonymous
    Inactive

W spinningu wymiana żyłki co rok,ale właściwie to zależy od intensywności łowienia. Jak tylko wypady na kilka godzin co weekend to można i 2 lata mieć tą samą ale trzeba sprawdzać jej jakość-zużycie. Na spławiku mam 2 rok tą samą i jest ok,z tym że w te 2 lata pół roku chodziłem tylko ze spinem 🙂

enba
    Participant

Dokładnie jak pisze Areq, czyli najlepiej co rok, ale przy małej ilości wypadów można 2-3 lata pociągnąć.

Comrade Dislav
    Participant

Widać po samej żyłce, czy jest zużyta, bardziej się skręca, przeciera i w rękach możemy sprawdzić czy jest wytrzymała (uwaga na ręce aby się nie pociąć). Zależy też na jak czystej wodzie łowimy – np. na Wiśle co kilka wypadów nawet wypada zmienić żyłkę bo jest straszny brud. Natomiast 2 sezon mam żyłkę przy spinningu, którym łowię tylko na wodzie stojącej (w miarę czystej) i dopiero na następny planuję zmianę. Jakość żyłki też gra tutaj dużą rolę.

Grzybol
    Participant

Jeżeli o mnie chodzi, to powiem wam że ja zmieniam żyłkę jak ta już woła o pomstę do nieba 😀
    Widać że się przeciera, albo słaba po prostu, dużo się zrywa. Zmieniam też jeżeli jakaś żyłka wpadnie mi w ręce, bo samoistnie to bardzo rzadko kupuję żyłkę by ją zmienić, dopiero gdy ktoś mi ją z prezentuje albo gdzieś w jakimś konkursie zdobywam (jak to było np. w Konkursie Łowcy okazów w gazecie Wędkarskie Wiadomości ^^) To wtedy zmieniam. I tak jak napisał kolego Comarade Dislav dużo też zależy od jakości. Jeżeli żyłka jest porządna to może służyć kilka sezonów a jeżeli kiepska to co sezon może nawet nie wystarczyć xD
    (I mówiąc solidna NIE mam na myśli żyłek 0,30mm i większych.)

Ratel miodożer
    Participant

W spinie raz na rok, spławik i grunt raz na dwa lata.

MUCHA
    Participant

Witam. Osobiście łowię na Wiśle, chemia zawarta wodzie, oraz cała masa innych czynników, zmusza mnie do zmiany żyłek co sezon. Czasami zdarza się, że kupuję drugą już na lato, po pierwszych wyprawach od marca. Ostatnio jednak, zakupiłem żyłeczkę mistrall amundson spin, i powiem szczerze, że po przywitaniu sezonu (praktycznie cały marzec, i część lutego) żyłka wygląda naprawdę świeżo. Najważniejsze jednak jest to, że zachowuje wszystkie swoje parametry, może w końcu znalazłem coś, co wytrzyma dłużej :D.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Jak pisać na forum?

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarsko Turystyczny od 2004 roku.

Przejdź do paska narzędzi