Spis treści:
Grupa publiczna
aktywny 1 rok temuCzym nęcić, jak nęcić i kiedy nęcić? Rozmawiamy an temat ważnego elementu każdej wędkarskiej zasiadki.
Test zanęty Goldfish
This topic has 12 replies, 5 voices, and was last updated 8 years, 1 month ago by Rysiiek.
-
AuthorPosts
-
6 maja 2014 at 10:53 #4011
RysiiekParticipantNa Rybomani 2014 zrobiłem małe zakupy. Zdobyłem m.in zanęte firmy GoldFish na płoć. Dostępne były trzy kolory, ja wziąłem wszystkie.
Na obecny test zabrałem najciemnieszą – czarno-szarą.
Zanęta była bardzo drobna, przypominała swoją gradacją trochę piasek o zapachu dla mnie nieznanym, bardzo slabo wyczuwalnym. Została połączona na łowisku z ziemią i gliną, do tego dodałem połowę opakowania dodatku zanętowego firmy Profess Buiscuit (wafel) oraz około 300g prażonych i zmielonych konopii.
Cała mieszanka wyglądała ciekawie, uzyskała ciemno-szaro-ziemisty kolor. Aromat konopii było czuć wyraźnie.
Przepraszam, że nie nagrałem filmu jak pracuje zanęta…następnym razem się poprawie.
Wędkowanie rozpoczęlismy około godziny 6 rano.Na początek poszło do wody około 6 kul na każdą wędkę. Ryby pojawiły się w łowisku niemal natychmiast a brania były agresywne i zdecydowanie. Na palcach jednej ręki jestem w stanie policzyć ryby, które nie zostały zacięte.
Regularnie wpadały do siatki płocie ( i tylko płocie) 20cm i większe. Żadziej trafił się mniejszy egzemplarz.Po około dwóch godzinach brania nieco się uspokoiły. Donecanie wyglądało następująco, co około 45 min dorzuciłem małe 2-3 kule, co skutkowało zwiększeniem ilości i intensywności brań.
Około godziny 12 brania ustały niemal całkowicie. Donęcanie nie pomagało. Trafiały się pojedyńcze sztuki a pociągnięcia ryb zrobiły się bardziej ostrożne i delikatne.
Ostatecznie skończylismy z bardzo dobrym wynikiem. W sumie 6kg ryb na dwie wędki. Drugą dowodził kolega.W siatce przeważała gruba płoć, trafiły się również dwa ładne leszcze i jeden karaś.
Podsumowując, zanęte którą przygotowałem z dodatkiem firmy Profess zastosowałem po raz pierwszy. Jestem bardzo zadowolony z efektów. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć POLECAM!!!
Wszystkich zachęcam do komentowania i dodawania swoich opinii. Jeśli jest coś co chcielibyscie aby pokazało się w kolejnym teście to czekam na sugestie. (nie tylko zanęty)
Bardziej doświadczonych kolegów proszę o info co zostało zrobione źle, lub co mogło być zrobione lepiej.Pozdr.
RysiiekAttachments:
You must be logged in to view attached files.6 maja 2014 at 22:19 #4034
SzymonParticipantSuper opisane , myślę że warto spróbować. Jaki koszt tej zanęty ?
7 maja 2014 at 11:27 #4039
RysiiekParticipantnie wiem ile kosztuje w sklepach, bo nigdy na nią nie trafiłem.
Na targach cena to 5zl za 1kg.11 maja 2014 at 08:33 #4142
Big BParticipantW sklepie internetowym GoldFish zanęty są po około średnio 5,50zł aktualnie trwa promocja -15%
http://sklep.goldfish24.pl/index.php12 maja 2014 at 16:37 #4163
RysiiekParticipantdzieki za info. sprawdze ich stronke
12 maja 2014 at 20:25 #4170
Paweł MakowskiParticipantPróbowałeś może Goldfish na inne gatunki? Interesuje mnie lin,karaś.
12 maja 2014 at 21:33 #4172
RysiiekParticipantniestety nie. zaopatrzyłem sie we wszystkie rodzaje na płoć…szczerze mówiąc trochę żałuję.
13 maja 2014 at 10:55 #4176
Big BParticipantMi właśnie przyszła paczka od nich z zanętami płoć(ciemna),lin-karaś,karp,leszcz,uniwersalna oraz konopie prażone.Zobaczę przy najbliższej okazji efekty którejś z nich i dam znać.Bynajmniej przesyłka dotarła bardzo szybko ponieważ towar zamówiony wczoraj około godziny 15 a dzisiaj już o 10 u mnie 🙂
13 maja 2014 at 11:39 #4180
Patryk GrabowskiParticipantJak ryba nie bierze to żadna zanęta nam nie pomorze. Moim zdaniem zwykła zanęta trapera urozmaicona dodatkami typu pęczak, gnojaczki, pinka, białe itp. będzie sprawdzała się tak samo. Trzeba po prostu wstrzelić się w brania ryb.
13 maja 2014 at 11:43 #4181
Patryk GrabowskiParticipantOstatnio byłem na łowisku specjalnym gdzie jest masa karpia i amura. Zawsze jak się pojechało i trafiło na ładną pogodę to można było liczyć na 15 – 20 karpi i amurów w przedziale 2 – 10 kg. A teraz jak byłem nic. Kompletna cisza, miałem zanętę typowo karpiową. Nic nie brało. Dlatego moim zdaniem wyrzucanie kasy w zanęty nie ma sensu.
13 maja 2014 at 12:16 #4187
Big BParticipantJest faktem że jeżeli ryba nie bierze to cudów nie zdziałamy,możemy kilogramy zanęty wrzucać do wody,zmieniać przynęty a i tak nic to nie da,wtedy może pomóc jedynie granat 😛
13 maja 2014 at 12:36 #4190
Patryk GrabowskiParticipantJak granat nie wypali to agregat 😀
13 maja 2014 at 15:31 #4200
RysiiekParticipantPanowie to fakt, jak ryba nie żeruje to nic nie pomoze,
Jednak kiedy są brania. to myślę że lepsza zanęta z lepszymi dodatkami może zwiększyc ich aktywność i pobudzić rybki do ataków -
Author
You must be logged in to reply to this topic.