Kompost-czarne złoto ogrodników

Kompostownik w ogrodzie

Rośliny w ogrodach wymagają zabiegów pielęgnacyjnych, podlewania oraz nawożenia. Każdy właściciel dużego ogrodu przydomowego lub działkowego powinien założyć kompostownik. Jest to najlepsze źródło gleby ogrodowej lub nawozu dla roślin. Dodatkowo kompost pozwala w sposób ekologiczny i darmowy, pozbyć się resztek organicznych z gospodarstwa domowego. Jak zacząć kompostowanie?

Jak zrobić kompostownik?

Czarne złoto ogrodnika, inaczej zwane kompostem, potrzebuje dogodnych warunków, aby powstać. W większości przypadku kompostownik można zrobić samodzielnie. Najlepiej wyznaczyć zacienione miejsce w ogrodzie. Słońce może negatywnie wpływać na mikroorganizmy, które przetwarzają materię organiczną, może też wysuszać resztki roślinne, przez co będą dłużej przetwarzane

Kompostownik można wykonać przy użyciu desek lub palet. Dostępne są też gotowe pojemniki przeznaczone do kompostowania. Bardzo ważny jest dostęp tlenu do niżej położonych warstw. Raz na jakiś czas należy przekopywać kompost, aby przemieszać go.

Jakie procesy zachodzą w kompostowniku?

Resztki roślinne i organiczne odpadki z gospodarstwa domowego są rozkładane z udziałem mikroorganizmów glebowych lub dżdżownic. Z takiej działalności słyną promieniowce, skoczogonki i niektóre grzyby saprofityczne. Rozkładanie materii to skomplikowany, wieloetapowy proces, któremu towarzyszy wydzielanie energii. W środku kompostownika temperatura może wynieść nawet 40 stopni! Na początku kluczowe są drobne organizmy, a za końcowy wygląd czarnego złota odpowiadają dżdżownice.

Kompost

Co nadaje się do kompostowania, a czego tam nie wrzucać?

Przetwarzać można większość roślin, z małymi wyjątkami. Z gospodarstwa domowego do przetworzenia wrzucane są resztki warzyw, owoców, fusy po kawie, herbacie, a nawet skorupki po jajkach. Może tam trafić papier bez druku lub popiół z drewna.

Warto dodać nawóz, który wpłynie na odczyn gleby kompostowej, może być to np. dolomit. Nie powinno się wrzucać resztek mięsa lub nabiału. Negatywnie wpłyną na podłoże i mogą być źródłem choroby dla okolicznych zwierząt. Nie zaleca się wrzucania toksycznych gatunków, takich jak orzech czarny czy też cis. Orzech posiada substancje, które niekorzystnie działają na wzrost innych gatunków roślin. Wszystkie zainfekowane części roślin, które mają widoczne objawy chorobowe, nie mogą trafić do przetworzenia na nawóz. Powinny zostać zutylizowane, bo żyją tam zarodniki, które będą źródłem infekcji.

Zaleca się unikania wkładania niektórych roślin. Winobluszcz, perz lub podagrycznik, mogą zacząć rozrastać się w kompostowniku, są to gatunki ekspansywne, o dużej silne regeneracji.

Kiedy powstaje pierwszy kompost i jak z niego korzystać?

Czarne złoto ogrodnika w dogodnych warunkach powstanie po 3 miesiącach, jeśli w przerabianiu materii organicznej uczestniczy duża liczba skoczogonków i dżdżownic. Dżdżownice kalifornijskie często można nabyć i wprowadzić do kompostownika. Gwarantują szybki rozkład resztek roślinnych. Dostępne są również preparaty, które przyspieszają kompostowanie i zwiększają bioróżnorodność w pryzmie.

Istotne znaczenie ma też wilgotność, która panuje w kompoście. W ciągu sezonu warto przerzucić widłami resztki organiczne, aby przemieszać je. Nawóz, którym jest kompost, można pobierać z samego dołu. Powinien być ciemny, sypki i wilgotny. Nadaje się do mieszania z glebą ogrodnicza, jako podłoże, lub może być stosowany do podsypywania roślin ozdobnych, warzyw i owoców. Mając kompostownik w ogrodzie lub na działce, ogranicza się wydatki na nawozy organiczne oraz sztuczne.

Odpowiedz na ten artykuł

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Kontakt

Masz pytania? Wątpliwości? Propozycje współpracy? Napisz do nas - odpowiemy.

Sending

© Podbierak.pl, Serwis Wędkarsko Turystyczny od 2004 roku.

Przejdź do paska narzędzi