W Polsce popularne są przede wszystkim przenośne grille standardowe oraz murowane. Dość często spotyka się też elektryczne grille domowe. Jednak coraz więcej osób jest zainteresowanych zakupem grilla gazowego. Co trzeba wiedzieć o tym sprzęcie przed wyborem modelu?
Spis treści:
Czym różnią się grill gazowy i zwykły?
Główną różnicą jest sposób grzania. W grillu standardowym niezbędne jest rozpalenie węgla, który podgrzewa potrawy. W przypadku grilla gazowego najważniejsze są palniki oddzielone od przyrządzanej żywności specjalną blachą.
Ponadto oba rodzaje różnią się ilością palników, dodatkowym wyposażeniem, wielkością, materiałem zużytym do wykonania sprzętu oraz wymiarami rusztów. Korzystając z grilla gazowego nie ma potrzeby kupowania węgla oraz podpałki, trzeba natomiast zaopatrzyć się w butlę.
Jakie są zalety grilla gazowego?
Największym plusem jest to, że nie trzeba marnować czasu na rozpalenie ognia. Dzięki palnikom można zdecydowanie łatwiej kontrolować temperaturę potraw niż w przypadku grilla standardowego. Jedzenie nie ma szans na zsunięcie się z rusztu i wpadnięcie do paleniska. Ponadto grill na gaz generuje zdecydowanie mniejsze ilości drażniącego dymu. Jest również łatwy w czyszczeniu.
Jakie są wady grilla gazowego?
Przeciwnicy tego typu urządzeń narzekają, że grillowanie za ich pomocą traci swój tradycyjny klimat. Ponadto koszt sprzętu jest dość wysoki. Grill z powodu swoich gabarytów jest ciężki i uciążliwy w transporcie.
Zwolennicy grilla tradycyjnego uważają, że potrawy z grilla na gaz smakują gorzej, choć jest to odczucie subiektywne.Nabranie wprawy w obsłudze urządzenia zajmuje trochę czasu – trzeba wyczuć, na jakim ruszcie przygotowywać konkretne potrawy, ponieważ temperatura grilla szybko wzrasta.
O czym pamiętać przy zakupie grilla na gaz?
Z powodu wysokiej ceny urządzenia, decyzja nie może zostać podjęta pochopnie. Należy dokładnie przyjrzeć się wszystkim parametrom technicznym i materiałowi, z jakiego sprzęt został wykonany. Im więcej palników będzie posiadał grill, tym lepiej. Większość modeli zasilanych jest przez butlę gazową, jednak można spotkać również takie, które da się na stałe podłączyć do zaworu. Jeśli chodzi o jakość rusztu, przyjmuje się, że im jest cięższy, tym lepszy.
Nie wolno także zapominać o aromatyzerach. Są to blaszki znajdujące się między palnikami a rusztem, mające nadawać produktom odpowiedni smak. Jeśli będą pokrywały zbyt małą przestrzeń, jedzenie będzie mniej apetyczne. Dobrze, by w bocznych półkach znajdował się dodatkowy palnik. Umożliwi podgrzanie makaronu lub sosu bez konieczności dodatkowego używania kuchenki. Pokrywa grilla powinna być solidna, jednak łatwa do podniesienia.
Należy również sprawdzić czy urządzenie jest stabilne – nie rusza się i nie kiwa. Warto pomyśleć nad tym, które z dodatkowych funkcji sprzętu faktycznie będą wykorzystywane i czy dopłacenie za bardziej zaawansowany grill nie będzie stratą pieniędzy. Sprzęt z wyższej półki cenowej często jest w stanie zastąpić wiele innych, np. piekarnik. Dobrze jest wytestować pokrętła i sprawdzić, czy wygodnie się je przekręca. Aby grill komponował się z wybraną przestrzenią, warto wybrać odpowiedni kształt urządzenia. W sprzedaży można znaleźć zarówno modele prostokątne i kwadratowe, jak i te w nieregularnych kształtach.
Jakie są najczęściej popełniane błędy przy wyborze grilla gazowego?
Przede wszystkim przy zakupie nie należy się sugerować radami sąsiadów czy znajomych. To, że dane funkcje są przydatne konkretnej osobie, nie znaczy, że sprawdzą się u wszystkich. Każdy ma inne potrzeby i wielkość przestrzeni do zagospodarowania. Nie wolno również patrzeć jedynie na modele przecenione, jeśli nie spełniają naszych wymagań.
Trzeba także pamiętać, że potraw przyrządzanych za pomocą grilla gazowego i tak trzeba doglądać. Niektóre osoby zapominają, że mimo zaawansowanych funkcji urządzenie nie przygotuje posiłku samo. Błędem jest pomijanie etapu dokształcenia się na temat rodzajów grillów przed zakupem. Ze względu na spory koszt sprzętu nie można sobie pozwolić na kupno takiego, który przetrwa jeden sezon.
Choć nie ma potrzeby przepłacać za grill posiadający wszystkie zaawansowane funkcje, nie warto też rezygnować ze wszystkich udogodnień wybierając najprostszy i najtańszy produkt. Wiele opcji może oszczędzić czas oraz nerwy, a przecież grillowanie powinno być przede wszystkim dobrą zabawą. Kolejny błąd to wybór grilla na gaz w takim samym rozmiarze, co poprzedni grill tradycyjny. Podobna wielkość urządzenia nie oznacza jego podobnego działania.
Podsumowanie
Zakup dobrego grilla nie jest łatwą sprawą, jednak zagłębienie się w szczegóły dotyczące produktu pomogą w jego wyborze. Grill gazowy jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych grillów węglowych, choć posiada zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Należy pamiętać o swoich indywidualnych potrzebach i zakupić model, który posłuży dłużej niż przez jeden sezon. Zaznajomienie się z tematem grillowania pomoże uniknąć pomyłek podczas zakupu i pozwoli cieszyć się pysznymi potrawami w trakcie miłego wypoczynku.
Powiem tak – kto nie miał takiego grilla ten nie doceni. A jest to świetna sprawa. Mięsko czy warzywa robisz tak jak być powinien, w dobrej temperaturze i bez smrodu rozpałki.